2020: Het jaar van de COVID-19 Pandemie

Het begon zo goed, als stichting waren we vol nieuwe ideeën aan 2020 begonnen.

Ministerie van Volksgezondheid in Moldavië

In februari is het bestuur nog in Moldavië geweest om het zuurstof systeem van ons laatste project 2019 in het streek ziekenhuis in Hincesti uit te breiden en om onze afspraken voor de komende jaren in een memorandum met de minister van volksgezondheid vast te leggen.

Kan een afbeelding zijn van 3 mensen, waaronder Arnold van Rijn en Jan Scheerder en lachende mensen  Ministerie van Volksgezondheid Moldavië

Later die week hebben we een bezoek gebracht aan het ziekenhuis voor Neurologie & Neurochirurgie “Diomid Gherman” waar we in april ons volgende project zouden starten.

Maar toen kwam COVID-19 ook in Moldavië met 2,5 miljoen inwoners in snel tempo door heel het land, waar ook nog eens de armoede grens zeer hoog ligt.

Veel bekende van ons die in de gezondheidszorg werkzaam waren, moesten vaak zonder beschermende middelen werken en zijn daardoor op zeer jonge leeftijd overleden.

Zo af en toe komen er berichten uit Moldavië, één ervan wil ik u niet onthouden!

“Goedenavond”

Ik stuur u graag een groet, ik herinner me de hele dag mijn vrienden in Nederland voor alles wat jullie voor ons hebben gedaan.

Ik was doodsbang om me voor te stellen wat we zouden doen als het medische gas-systeem niet was geïnstalleerd.

“God” wat hebben we geluk gehad, nogmaals dank van onze patiënten.

Groeten aan het hele team. Directeur Petru Ciubotaru Hincesti.

Momenteel hebben wij 10 ziekenhuizen in Moldavië van een centraal medisch gassen systeem voorzien en zien nu wat voor positieve gevolgen dit heeft op de gezondheidszorg om er mee door te gaan!

Inmiddels zijn we al weer een paar maanden in 2021 en zitten we als bestuur niet stil want begin januari hebben wij de financiële mogelijkheid gekregen door onze sponsor AFAS om een ambulance aan te schaffen voor het kinderziekenhuis Ignatenco, die we momenteel aan het inrichten zijn met alle benodigde apparatuur, zoals beademing, defibrillator, uitzuig etc.

Het bestuur gaat ervan uit dat als de hele groep is gevaccineerd, tegen COVID-19 we dit jaar zeker gaan starten met ons project in het ziekenhuis Neurologie & Neurochirurgie “Diomid Gherman”

Wij bedanken de AFAS Foundation voor het vertrouwen in onze organisatie en alle vrijwilligers voor hun geweldige inzet.

Het bestuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.