Kinderziekenhuis II: Spitalul Clinic Municipal Pentru Copii nr 2

Directeur: Dr. Gheorghe Grosu2005-kinderziekenhuis-2-b
Adres: Str. Vasile Alexandri 2, Chisinau MD-2009

Het ziekenhuis bestaat al 50 jaar. Het is sinds de oprichting een kinderziekenhuis geweest. Het kende ups en downs in haar bestaan. In de beginjaren had het 560 bedden. Achttien jaar geleden moest een deel van de bedden ingeleverd worden. Nu beschikt het over 235 bedden.

Er zijn 6 medische specialismen aanwezig, te weten:

  •     Microchirurgie oogheelkunde, (enige in het land)
  •     Plastische chirurgie gericht op het gelaat, (aangezicht)
  •     Brandwondencentrum
  •     KNO incl. Audiologie
  •     Groeiachterstand bij kinderen
  •     Lever, endocrinologie (met diabetes). Dit gezamenlijk met het ziekenhuis moeder en kind

Er zijn 70 artsen in dienst, 200 verpleegkundigen. Er is enige technische ondersteuning maar het ontbreekt veelal aan scholing. De technici die werkzaam waren in het ziekenhuis, zijn inmiddels vertrokken naar het buitenland. In het ziekenhuis is een ingenieur werkzaam op het medische technische vlak. Hij beschikt echter niet over middelen, gereedschap of materialen.

Externe firma’s doen het onderhoud van de apparatuur. Veel defecte apparaten worden2005-kinderziekenhuis2-instrumentele-dienst-b verzonden naar de fabriek voor reparatie. Dit kost het ziekenhuis veel geld wat eigenlijk budgettair niet mogelijk is.

In het laboratorium is een groot scala aan westerse apparatuur aanwezig, dit is gedoneerd door Japan. In totaal is er voor 1 miljoen euro aan apparatuur geschonken. Aan het ziekenhuis voor moeder en kind nog eens 2 miljoen euro. Alle apparatuur is inmiddels alweer 5 jaar oud en heeft tot op heden geen onderhoud gehad. Het ziekenhuis wil graag op het huidige niveau blijven functioneren maar dat is lastig.

Tevens willen zij graag osteosynthese materiaal voor kaakchirurgie hebben.

Brandwondencentrum

Uit het gehele land komen hier de kinderen met brandwonden naar toe. Het centrum 2005-kinderziekenhuis2-brandwondencentrum-bbeschikt over minimale apparatuur. Een voorbeeld is de dermatoom die gebruikt wordt voor huidtransplantatie en bijzonder slecht is. Er is geen apparatuur voor beademing, microchirurgie, etc. Tevens is er geen goede sterilisatie mogelijkheid aanwezig. Er worden circa 5.000 operaties per jaar uitgevoerd en circa 1.200 oogoperaties. De anesthesie apparatuur is al meer dan 25 jaar oud, zoals eigenlijk alle apparatuur als je om je heen kijkt in het ziekenhuis.

De afdeling kent 2 behandelruimtes met elk 6 bedden. De patiënten verblijven meer dan 20 dagen op de Intensive Care van het brandwondencentrum voordat zij naar een beddenhuis overgeplaatst worden.

Intensive Care

Er is een Intensive Care voor nieuwgeborenen en voor kinderen die niet op gewicht 2005-kinderziekenhuis2-ok-bblijven. Elke afdeling heeft zijn eigen zuurstofbatterij die echter niet functioneert. Er is geen persluchtinstallatie aanwezig. Er wordt gebruik gemaakt van kleine zuurstof flessen.

Het operatiecentrum ziet er goed uit, het bestaat uit 4 operatiekamers. Deze afdeling is recent gerenoveerd.
[row] [column lg=”6″ md=”12″ sm=”12″ xs=”12″ ] Vorige
[/column] [column lg=”6″ md=”12″ sm=”12″ xs=”12″ ] Volgende
[/column] [/row]