Trinity Ziekenhuis: Spitalul Clinic Municipal Sfanta Treime

Directeur: Dr. Semion P. Terente2005-trinity-ziekenhuis-b
Adres: str. A. Roso nr 11, Chisinau MD-2068
Tel: 00-373-22-441282
Fax: 00-373-22-443148

In 1973 is het ziekenhuis in gebruik genomen. In die tijd was het een modern ziekenhuis voor de toen geldende normen. Het heeft een academische status en heeft als enige in Chisinau de meeste medische specialisaties in huis. Er zijn in totaal 16 verschillende specialismen aanwezig:

 •     Endocrinologie
 •     Gastroenterologie2005-trinity-ziekenhuis-ok-b
 •     Reumatologie
 •     Cardiologie
 •     Gynaecologie
 •     Toxicologie
 •     Keel-, Neus- en Oorheelkunde
 •     Fysiotherapie
 •     Oogheelkunde
 •     Neurologie
 •     Chirurgie
 •     Proctologie
 •     Longziekten
 •     Urologie
 •     Nefrologie
 •     Reanimatie

De Nefrologie afdeling heeft men helaas moeten sluiten. De apparatuur is dermate slecht 2005-trinity-ziekenhuis-reanimatie-bdat er geen dialyse meer kan plaats vinden. Er is in Chisinau echter wel grote behoefte aan een dialyse afdeling!

Het ziekenhuis heeft een capaciteit van 550 bedden. Sinds de opening in 1973 heeft er geen enkele vorm van onderhoud plaats gevonden. Vele afdelingen werken samen met de medische faculteit. Het is dan ook tevens een opleidingsziekenhuis.

Per jaar worden er circa 23.000 patiënten in dit ziekenhuis behandeld. In vergelijking met het overheidsziekenhuis (22.000 in 2004) worden hier meer patiënten behandeld. In totaal heeft het ziekenhuis sinds haar bestaan 600.000 patiënten behandeld voor langer dan 21 verpleegdagen.

Er worden zo’n 7.000 operaties per jaar uitgevoerd, verdeeld over 10 operatiekamers. De operatiekamers zijn op 1e verdieping gesitueerd. Ze zijn heel efficiënt en ruim ingericht. Elk specialisme heeft zijn eigen operatiekamer.

De gemiddelde behandelingsduur is 8 dagen. Het terugdringen van de behandeltijd is vooral te wijten aan het feit dat vele patiënten eerder naar huis gaan om daar verder te herstellen. Het is nog niet algemeen geaccepteerd, men is gewend pas naar huis te gaan als zij geheel gezond verklaard zijn.

De zwaarste gevallen uit het gehele land komen naar dit ziekenhuis. Zo is er een Intensive 2005-trinity-ziekenhuis-ic-bCare voor toxicologie in dit ziekenhuis ondergebracht met in totaal 6 bedden. De totale Intensive Care capaciteit is 24 bedden.

Er is een business plan gemaakt voor 2005 met een budget van 1.5 miljoen euro, 90% daarvan wordt gefinancieerd door de ziektekostenverzekeraar. Tussen de 7 en 8% wordt gebruikt voor het onderhoud van het ziekenhuis. De gemeente zou ook een financiële bijdrage moeten leveren maar er is geen geld beschikbaar. Van het totale budget worden de salarissen, medicamenten, eten, drinken, gas, water en licht betaald. Eigenlijk moet ook nog uit het budget het linnen, meubels etc. betaald worden, wat niet mogelijk is.

Er zijn 1000 fte’s aanwezig, vertaalt in 750 medewerkers. Sommige medewerkers hebben 2 2005-trinity-ziekenhuis-zuurstof-bfuncties, waardoor alle fte’s worden bezet. Er zijn 150 artsen, tussen de 200 en 300 verpleegkundigen, 250 verpleegassistenten en circa 100 facilitaire medewerkers. Er is voor het onderhoud aan medische apparatuur een contract gesloten voor het bedrag van 4.000 euro per jaar met een externe firma.

Het ziekenhuis heeft een ambulance ingang met eerste hulp post. Er zijn hier 2 zgn. filter units. Daar worden patiënten beoordeeld op hygiëne en soms krijgen ze eerst een wasbeurt. Op de gehele afdeling ontbreekt een goed functionerend medisch gassen net. Er is ook een reanimatie afdeling aanwezig met verpleegruimte die enorm verouderd is.

Er is nauwelijks apparatuur aanwezig. Er is weliswaar een centraal zuurstof- en 2005-trinity-ziekenhuis-ketelhuis-bpersluchtnet, maar deze functioneert al geruime tijd niet meer.

In het laboratorium is nauwelijks goed functionerende apparatuur aanwezig en is alles van slechte kwaliteit. In het beddenhuis zijn de kamers erg minimaal ingericht. In de kamers staan 5 bedden op circa 25 m2. Het ketelhuis die het ziekenhuis zou moeten voorzien van warmte en warm water is totaal buiten bedrijf. Daardoor zijn ze aangewezen op stadsverwarming wat veel kosten met zich meebrengt.

[row] [column lg=”6″ md=”12″ sm=”12″ xs=”12″ ] Vorige
[/column] [column lg=”6″ md=”12″ sm=”12″ xs=”12″ ] Volgende
[/column] [/row]