In 2019 hadden wij een gesprek met Alexandru Holostenco directeur van het kinderziekenhuis Ignatenco in Chisinau en kwam de vraag of het mogelijk was om een goed ingerichte ambulance te krijgen voor het ziekenhuis.

De reden voor deze vraag was dat het niet mogelijk is voor het kinderziekenhuis om een MRI of Tomograaf (CT) aan te schaffen. Dagelijks gaan zeer ernstige zieke kinderen met een oude slecht ingericht ambulance naar privé centra voor MRI / CT in de stad!

In december 2020 hebben wij via een videocall met de AFAS Foundation toestemming gekregen voor de aanschaf van een Mercedes Sprinter ambulance uit 2015 die wij hadden gezien bij Bas trucks in Veghel. Bas Trucks heeft de auto een grote beurt gegeven en met een volle tank diesel afgeleverd. Via Cargo International in Apeldoorn is de ambulance op kenteken gezet voor Export.

Het voordeel bij deze ambulance was dat er deze keer ook een goede brancard aanwezig was, helaas waren wel alle medische voorzieningen uit de ambulance gehaald. Via oude collegae uit het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht hebben we alle apparatuur die nodig was als donatie kunnen krijgen! Dat betrof: mobiel afzuigapparaat, een defibrillator, een mobiel beademingsapparaat en een bewakingsmonitor waar ECG, bloeddruk en andere parameters die voor de patiënt belangrijk zijn gemeten kunnen worden.
De Werkgroep Urgenta heeft zelf de apparatuur ingebouwd.

Bij de directeur van het ziekenhuis in Chisinau hebben we documenten ingediend om hem in staat te stellen bij het Ministerie van Volksgezondheid in Moldavië de invoervergunning te regelen.

Na alle voorbereidingen kon op 1 september de reis van de ambulance met twee man van Stichting Urgenta richting Moldavië beginnen. De reis ging via Duitsland, Oostenrijk, Hongarije naar Sibiu in Roemenië. Daar zijn nog aanpassingen, door een tunningbedrijf kosteloos, aan de motor uitgevoerd. Om in Moldavië bij het tanken van diesel (slechte diesel)geen motor problemen te krijgen.

Op maandag 6 september kwam de ambulance in Chisinau aan

Op dinsdag 7 september heeft de overdracht met instructie over het gebruik van de apparatuur
plaatsgevonden.

Daarbij is een overdrachtsdocument getekend. En hebben wij vrijwaring verkregen. De
directeur heeft gezorgd dat de auto verzekerd is.

Onze mensen zijn vervolgens naar Nederland terug gevlogen.
Het bestuur
15-11-2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.