De Werkgroep Urgenta heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met logo-wilde-ganzenWilde Ganzen voor onze projecten in Moldavië!

Inleiding

Moldavië is het armste land van Europa. Van de bevolking leeft 80% onder de armoedegrens. De gezondheidszorg is geconcentreerd in ziekenhuizen, deze ziekenhuizen hebben doorgaans te maken met zeer verouderde apparatuur.
Wat doen wij?

Voor het programma “Moldavië Gezond” is in samenspraak met de Moldavische Minister 2013-emergency-crew-150van Volksgezondheid en het Emergency Hospital besloten om te starten met het upgraden van de basisvoorzieningen van dit ziekenhuis.

Onderdeel van het werk is de installatie van het medische gassensysteem op de afdelingen: EHBO, intensive care en de operatieafdeling. In samenwerking met het ziekenhuis voerden wij dit project uit. Tevens waarborgen we de kennisoverdracht en implementatie van de medewerkers van het ziekenhuis. In Chisinau zijn nog twee ziekenhuizen die in aanmerkingen willen komen voor deze upgrade. Ons doel is om dit de komende jaren ook daar te realiseren.

De Werkgroep Urgenta is in November 2012 gestart met het aanleggen van het medisch gassen net op intensive care Neurologie van het Emergency Hospitaal.

Na goedkeuring van Wilde Ganzen in december 2011 is de Werkgroep Urgenta gestart met het aanschrijven van mogelijk geïnteresseerde organisaties welke ons project financieel dan wel materieel zouden willen steunen.

Verder hebben wij een folder ontwikkeld welke gebruikt is om particulieren en andere relaties te benaderen en voor bijeenkomsten gelijk met de verkoop van T-Shirts waarop het logo van Wilde Ganzen prominent zichtbaar aanwezig is.

Ook is de publiciteit gezocht. In diverse lokale kranten zijn artikelen geplaatst. Zo ook in het UMCU blad en die van de FNV.
Een hoogtepunt bij het zoeken naar de publiciteit was wel het meedoen aan de Charity Award van het NRC dagblad. Onze advertentie heeft uiteindelijk 231 stemmen opgeleverd en wat belangrijker is een aantal geïnteresseerde contacten. Zo hebben een aantal installatie bedrijven en toeleveranciers hun medewerking toegezegd bij het verkrijgen van de materialen tegen hoge kortingen

Project Emergency fase 1 intensive care Neurologie november 2012

Al deze acties hebben een aanzienlijk bedrag opgeleverd waardoor het mogelijk was de 1e 2013-emergency-werk-150fase van de 2 fasen op te starten. Vanwege de technische complexiteit in het Emergency Hospital, is besloten het project in 2 fasen uit te voeren. Belangrijkste overweging daarvoor is dat patiënten op de Intensive Care behandeld moeten kunnen blijven worden. De 1e fase is uitgevoerd in November 2012. De 2e fase is uitgevoerd in mei 2013.

De uitvoering van de 1e fase is in November 2012 is uitgevoerd met 6 werkgroep leden. Helaas liet de levering van de compressor op zich wachten tijdens onze aanwezigheid. Er waren transportproblemen bij de leverancier. Dat heeft ons best wat hoofdbrekens gekost want een IC zonder perslucht kan gewoon niet. Nu is er voor het OK centrum recent een perslucht systeem geplaatst wat voldoet aan de Europese maatstaven. Ons idee was een leiding aan te leggen van deze compressor naar de intensive care centrum. Een niet zo eenvoudige klus overigens want naast dat we ruim 200 meter 22 mm leiding moesten leggen moesten er ook vele sparingen gemaakt worden. Een enorme klus en dat in 2 dagen dat was onze uitdaging. Dank zij de inzet van Wietze Bles, Constantijn Eekhout, Jan van Rossum en Cosmin Costea is het gelukt de by pass aan te leggen.

In deze eerste fase hebben we daarnaast op 4 kamers (14 bedden) de balken en koperen leidingen met de gas afname punten kunnen maken.

Project Emergency fase 2 afdeling intensive care 2013

In Mei 2013 is door ons de 2e fase uitgevoerd. De moeilijkheid dit keer was dat de afdeling 2013-emergency-aansluitingen-150intensive care in gebruik was. In overleg met het hoofd van de afdeling werd er steeds een box van 7 bedden vrijgemaakt. Waardoor wij vrij aan de gang konden gaan. De eerste box werd na 2 dagen werken opgeleverd waarna de patiënten van box 2 naar 1 zijn verplaatst. Vervolgens ons ingezet op box 2. Een lange dag als gevolg van het feit dat er de dag erna weinig personeel voorhanden was. Er was namelijk spraken van nationale Bevrijdingsdag op donderdag. Het heeft er toe geleid dat het een erg lange dag is geworden tot in de kleine uurtjes.

Volgende morgen, op dag 4, wat later op de morgen gestart met onze werkzaamheden in 2013-emergency-crew2-150box 4 en 5. Het werd een off Day! Hebben namelijk bij het boren van de sparingen 2 keer door de zuurstofleiding en 1 keer door de elektra geboord. Niet dat wij daar wat aan konden doen want niemand weet ook maar iets van de leidingloop door het gebouw. Gelukkig zijn wij voorbereid op dit soort calamiteiten. Binnen een aantal minuten een bypass gemaakt want de patiënten in box 1 en 2 konden wel wat zuurstof gebruiken. Al met al heeft de reparatie ons driekwart dag opgehouden. Vervelend want dag 5 werd daardoor toch weer een lange dag. Tevens het crashroom voorzien van de systemen op deze dag. Daarmee is een einde gekomen aan het Emergency project welke is uitgevoerd in totaal 4 weken met 2 teams van 6 personen.

In totaal zijn er 62 medische gas afname punten gemaakt. Bestaande uit zuurstof 2013-emergency-uitleg-150flowmeters, vacuumregelaars en persluchtnippel aansluitingen. In totaal 160 meter balken geplaatst. Zo’n 540 meter medische koperen pijp verwerkt.

Op zaterdag de oplevering uitgevoerd, instructie gegeven aan artsen, verpleging en technici.

De directie van het Emergency ziekenhuis heeft afsluitend het champagne glas met ons geheven op een succesvol project.

Met dank aan donateurs, leveranciers en particulieren:

[table width =”100%” style =”” responsive =”false”] [table_body] [table_row] [row_column]Wilde Ganzen[/row_column] [row_column]De Johanna Donk-Grote Stichting[/row_column] [row_column]De ziekenfondsbode[/row_column] [/table_row] [table_row] [row_column]RK Wees en Ouden Lieden[/row_column] [row_column]Stichting Salomons Hulpfonds, Zwartsluis[/row_column] [row_column]Emmaus, Bilthoven[/row_column] [/table_row] [table_row] [row_column]Entermed Gastechniek, Leeuwarden[/row_column] [row_column]Wolter & Dros, Amersfoort[/row_column] [row_column] Alpha Holland Groep, Oud Beijerland[/row_column] [/table_row] [table_row] [row_column]Dick Smits, Dreumel[/row_column] [row_column] John Stensen, Alphen[/row_column] [row_column]Hilversumse Verhuisservice, Hilversum[/row_column] [/table_row] [table_row] [row_column]Vidotrans, Heerenveen[/row_column] [row_column]  Atlascopco, Boekarest Roemenië[/row_column] [row_column]Raptim Travel, Tilburg[/row_column] [/table_row] [table_row] [row_column]value-1[/row_column] [row_column]value-2[/row_column] [row_column]value-3[/row_column] [/table_row] [/table_body] [/table]