Inleiding

Wij zijn gevraagd of wij konden helpen bij het doneren en plaatsen van röntgenapparatuur Logo_Oldelftin Moldavië. Uiteraard konden en wilden wij dit. De installateur Hans Gouw van Oldelft Medical Solutions heeft ons een verslag gezonden ter plaatsing op onze site. De apparatuur is geïnstalleerd tussen 12 en 18 oktober 2008 in het Spitalul Clinic De Spihiatrie te Chisinau, Moldavië.

Verslag

Leuk dat jullie zoveel aandacht gaan besteden aan de plaatsing van de röntgen apparatuur 2008-hans-gouwin Moldavië. Het is voor mij ook erg leuk, dat ik heb kunnen bemiddelen bij het verkrijgen van deze apparatuur, en bij de plaatsing, ik heb dit met plezier en volle overgave gedaan.
Ik hoop dat de apparatuur nog lang gebruikt kan worden.

Na mijn vertrek op zondagmiddag 12 oktober, kwam ik uiteindelijk om 00.30 uur aan op het vliegveld Chisinau, Moldavië. Hier werd ik keurig opgewacht door 2 personen, een dokter die als tolk fungeerde en een chauffeur met auto, die mij naar een hotel brachten. Maandagmorgen om 8.30 uur naar de Clinic gegaan waar we werden ontvangen door de directeur, waar ik ook kennis maakte met andere personen die zich bezig hielden met de plaatsing van de apparatuur. Na enige tekst en uitleg van beide kanten besloten om maar aan het werk te gaan.

Eerst moest worden bepaald waar de apparatuur zou komen te staan, nadat dit was xray-installatie-6besloten stond er ineens iemand van een of ander instituut die zich bezig hield met plaatsing van apparatuur in allerlei ziekenhuizen, en die zei dat volgens de regels de aangewezen ruimte te klein was, na veel gepraat en toezegging van technisch personeel van de Clinic dat dit werd opgelost konden we beginnen.
Toen we naar de ruimte gingen stond alle materiaal keurig gesorteerd opgeslagen, en tot mijn verbazing stonden er ook 4 man klaar om mij te helpen. Dit is dus zeer goed geregeld.

Gedurende de dag kregen we een lunch en ‘s avonds een diner dit was ook keurig verzorgd. Aan het einde van de dag weer keurig terug gebracht naar het hotel. De volgende dagen ging alles op de zelfde manier, wat betekende dat de 4 man bijna al het werk deden en ik eigenlijk alleen maar toezicht hoefde te houden.

Beide installaties waren gereed op woensdagmiddag, daarna een technische uitleg gegeven xray-installatie-1aan de 4 man (waarvan 2 man van een röntgen firma waren) over de werking van het toestel en bespreking van de schema’s. Donderdagochtend de beide systemen afgeregeld en test foto’s gemaakt. Hierna de radioloog erbij geroepen, uitgelegd hoe hij de foto’s moet maken en bij beide toestellen opnames gemaakt van patiënten. Deze werden beoordeeld door de radioloog en na wat kleine aanpassingen werd dit door hem prima in orde bevonden.

Nadat dit allemaal in orde was weer een afsluitend gesprek met de directeur van de clinic, xray-installatie-7na veel vriendelijke woorden en bedankjes heen en weer afscheid genomen en het beste toegewenst. Men vroeg tijdens dit gesprek of er ook nog mogelijkheden zijn voor het verkrijgen van andere röntgenapparatuur en/of ontwikkelmachines, want ik heb apparatuur gezien die al heel lang defect is. Ik heb hierop geantwoord dat ik dit met jullie zou bespreken en bekijken.
Hierna naar het hotel gebracht en ‘s avonds weer opgehaald voor de avondmaaltijd, dit is dus allemaal heel goed gegaan. De vrijdag samen met Dr. Alexander Socrovicius (een jonge dokter die alle dagen mijn tolk en aanspreekpunt was) naar Chisinau gegaan voor een dagje sightseeing, dit was ook heel aardig.

Op zaterdag werd ik om 14.30 uur opgehaald door deze dokter en de chauffeur en naar het vliegveld gebracht, waarna ik om 22.00 uur thuis was.
Teruggekomen op de firma’s maandags heb ik nog meer uitgebreide schema’s die ik normaal voor trainingen gebruikt opgestuurd per e-mail en deze gegevens stuur ik ook nog per gewone post zodat men alles in huis heeft wanneer er onverhoopt iets met de apparatuur gebeurt.

Alles bij elkaar genomen was dit weer een leuke ervaring.