Inleiding

In een gezamenlijk initiatief van Stichting Max Maakt Mogelijk, Project Hope en Stichting Werkgroep Urgenta is er een 2e project gestart in het gebouw van Moeder en Kind van het provinciale ziekenhuis Floresti in Moldavië.

Ook in dit gebouw wordt door onze Werkgroep het medisch gassennet aangelegd. Door de aanleg van het medisch gas systeem wordt bereikt dat de kwaliteit van zorg voor operatie van a.s. moeders en kinderen in dit ziekenhuis aanmerkelijk wordt verbeterd. De kwaliteit van het pasgeboren leven na bevalling of ingreep neemt niet alleen aanzienlijk toe, maar ook de kans op overleven is vele malen groter.

Kort verslag

Inmiddels heeft de werkgroep de eerste fase, IC en behandelkamers, van haar project 2012-afscheid-manoleMoeder en Kind in mei 2012 in samenwerking met Stichting Max Maakt Mogelijk en Project Hope afgerond. Ook het laatste deel van het trauma centrum in het chirurgie gebouw is afgerond. Project Hope heeft een volledige sterilisatie afdeling ingericht. Waarmee de kwaliteit van het steriel gebruiken van o tot 100% is gewijzigd. Een enorme stap voorwaarts voor het ziekenhuis in Floresti.

In ruim 9 werkdagen zijn wij gekomen tot aan fase 2 zijnde de bevallingkamers en ok 2012-compressor-huiscentrum. Deze afdeling zal komend voorjaar zijn gerenoveerd waarna wij in mei 2013 het medische gassen net zullen aanleggen. Compleet met medische lucht compressor en zuurstof omschakelunit. Tevens leggen wij een z.g.n. bypass naar de medische lucht compressor in het chirurgie gebouw. Een afstand van zo’n 200 meter. Dit doen wij om te voorkomen bij eventuele technische problemen van 1 van de compressoren of onderhoud afdelingen zonder komen te zitten.

Veel plezier hebben wij beleefd aan Motricala Slavic. Een zeer gemotiveerde jonge 2012-slavicMoldaviër die erg bereid is om de handen uit de mouw te steken. Hij bracht ons onder andere dagelijks van Casa Max, naar het ziekenhuis.

Aangelegd:

  •     460 meter medisch koperen pijp
  •     125 meter rehagoot
  •     35 afname punten zuurstof en perslucht
  •     35 zuurstof en perslucht afname klokken
  •     In totaal heeft het project € 28.500 gekost.