Inleiding

De Stichting Werkgroep Urgenta is in het najaar 2004 benaderd door heer Ir. G. Hille, de 2011-Hoofdingang-Treimetoenmalige directeur van de GG&GD uit Utrecht. De heer Hille was gevraagd, door de Universiteit Utrecht, om zich vanuit de GG&GD Utrecht, te verdiepen in de gezondheidszorg in Moldavië. Bij zijn eerste bezoeken kwam direct naar voren dat het niet alleen kon blijven bij adviseren op organisatievlak.
Naar het oordeel van de initiatiefnemers was de medisch technische basis van de onderzochte ziekenhuizen zo achterstallig dat het niet alleen kon blijven bij adviseren. De beschikbare medisch technische kennis was bij de initiatiefnemers onvoldoende aanwezig zodat contact is gezocht met de Stichting Werkgroep Urgenta.
De Stichting heeft zonder enige aarzeling direct ingestemd op het verzoek voor medisch technische adviezen en ondersteuning.

Kort verslag

In de afgelopen 2 jaar heeft de werkgroep het Treime ziekenhuis in Chisinau, Moldavië in 2011-chisinau-treime-wietzehet kader van “Gezond Moldavië”, voorzien van perslucht- en zuurstofnet. Zowel de intensieve care en recent in november 2011 het OK centrum bestaande uit in totaal 12 ok’s. In drie fasen is het werk uitgevoerd. Heeft in totaal € 68.200 gekost.

Afgelopen November bestond de ploeg uit 6 personen. Naast het vaste team, Jan Scheerder, Jo de Jong, Cosmin Costea en Arnold van Rijn zijn Wietze Bles en Constantijn Eekhout meegereisd.2011-chisinau-treime-constantijn

In 10 dagen tijd hebben wij 12 OK’s voorzien van perslicht en zuurstof afname punten. In totaal zo’n 120 afname punten aangelegd. Circa 250 meter Rehagoot geplaatst en 450 meter koperen pijp gebogen, opgehangen en gesoldeerd. Op het Ok centrum zijn geen planning problemen geweest vanwege onze aanwezigheid. Dagelijks overleg gevoerd met de het hoofd van de kliniek en hoofdverpleegkundige over waar wij wel en niet terecht konden.

Met deze afgeronde derde fase is een eind gekomen aan het Treime ziekenhuis project.

Met heel veel dank aan de organisatie en bedrijven dit mogelijk hebben gemaakt:

2010-logo-hofsteestichting2010-logo-innovatiefondslogo-cornelia-stichtinglogo-wolterdroslogo-entermedlogo-medicare-uitgeestlogo-raptim-travelvidotranslogo-euromol