Terugblik 2013 en vooruitblik 2014 van de voorzitter

2013 zit er weer op en 2014 is weer fris begonnen! Een mooi moment om even terug te kijken wat er allemaal is gebeurd. Daarnaast kijken we direct weer vooruit om te zien wat er allemaal gepland staat in het komende jaar.

Er is weer veel gebeurd in het afgelopen jaar, allereerst sta ik even stil bij een aantal aangrijpende persoonlijke gebeurtenissen. Het plotselinge overlijden van Frans de Jong, hij is jaren een trouwe vrijwilliger geweest waar wij als stichting altijd een beroep op konden doen. Dit is een groot gemis voor de stichting. Daarnaast hebben het afgelopen jaar een paar trouwe vrijwilligers af moeten zeggen vanwege gezondheidsklachten, maar gelukkig kunnen wij in 2014 weer een beroep op hun doen.

Dankzij de stichting is er weer veel gedaan voor de gezondheidszorg in Moldavië.
In mei zijn in het Emergency Hospital de laatste voorzieningen op de intensive care afgerond en konden Arnold en George aan het eind van 2013 samen met de Wilde Ganzen dit project afsluiten.

In oktober zijn we voor Max Maakt Mogelijk en project Hope weer in het streek ziekenhuis van Floresti geweest om een project in het gebouw van Moeder en Kind af te ronden. Helaas was op een klein gedeelte na de renovatie nog niet klaar en moeten wij nog voor een paar dagen terug in 2014 om dit project af te ronden.

In november is het bestuur in Moldavië geweest om bij alle perslucht compressoren die de 2014-oncologie-projectstichting heeft geplaatst, een extra filterstraat te installeren. Tevens is er een bezoek gebracht voor project Hope aan het Moeder en Kind ziekenhuis in Balti, om in de komende jaren ook hier te starten met een nieuw project.

Met veel inzet is het gelukt mede door de 55% van de Wilde Ganzen, om in 2014 een start te maken in het Oncologisch Hospital in Chisinau. Begin maart gaat er een groep van 6 vrijwilligers aan de slag om bij 26 intensive care bedden medische gas aansluitingen te realiseren met zuurstofflow meters en vacuüm-injecteurs.
Daarna zal in het najaar 20 operatiekamers van medische gas aansluitingen worden voorzien.

Inmiddels zijn George en Arnold al weer gestart met het zoeken van sponsoren voor het 1e 2014-oncologie-project-02kinderziekenhuis in Chisinau waar we in 2015 een start willen maken. Ook voor dit laatst genoemde project is weer veel geld nodig waar we komende maanden via sociale media veel aandacht voor gaan vragen.

Als laatste wil ik alle sponsoren, vrijwilligers, Max Maakt Mogelijk en Project Hope bedanken voor het slagen van al deze fantastische projecten.

Jan Scheerder